Wie ben ik?

Dit stukje is geschreven door een Third Culture Kid (kind van een zendingsechtpaar).

Toen ik jong was vroegen volwassenen mij wat ik later wilde worden. Maar er kwam een tijd dat wat ik wilde worden niet zo belangrijk was, maar wel de vraag: wie ben ik. Iedereen vraagt zich af wie hij is en TCK’s zijn daar geen uitzondering op.

Ik ben een combinatie van twee culturen. Ik ben geen van beide en allebei. Ik ben dat kind dat een woedeaanval krijgt, omdat het absoluut geen inheemse kleren wil dragen in de kerk van haar ouders. Ik ben de zevenjarige die niet kan wachten om naar kostschool te gaan. En ik ben de zevenjarige die zichzelf in slaap huilt in de eerste twee weken op school. Ik ben degene die klaagt dat we zo vaak pindasoep eten en ik ben degene die mama vraagt om het alsjeblieft weer een keer te maken, vanwege die goeie ouwe tijd.

Ik ben degene die zich verschrikkelijke zorgen maakt of ik er wel bij hoor en ik ben degene die haar inheemse kleding zo vaak mogelijk op de universiteit draagt en het niet kan schelen wat anderen ervan vinden. Ik ben degene die onder heel strenge schoolregels heeft geleefd en die terugkeert naar Nederland en zich afvraagt wat mijn echte waarden zijn. Ik ben degene die door sommigen in de kerk als een heilige wordt beschouwd en om wie anderen lachen of medelijden hebben. Ik ben degene die de halve wereld over is gereisd voordat ik vier was, maar ook degene zonder vast adres.

Ik ben degene die belooft te schrijven, maar het nooit doet, omdat het te pijnlijk is om de realiteit van het van elkaar gescheiden te zijn onder ogen te zien. Ik ben degene die duiveldansers gezien heeft en op popconcerten is geweest.

Ik ben degene die wereldzending kent en begrijpt en degene die het soms moeilijk vindt om te bidden. Ik ben degene die geleerd heeft in een politiek instabiel land te leven en degene die geduldig wacht bij de telefoon op nieuws dat alles veilig is. Ik ben degene die slechts drie maanden per jaar thuis was. Toch weet ik absoluut zeker dat mijn ouders de allerbeste in de wereld zijn. Ik ben degene die twee talen vloeiend kan spreken, maar geen van beide kan spellen. Ik ben degene die een Franse bijbel leest tijdens mijn stille tijd.

Ik ben degene die duizend maskers draagt, één voor elke dag en tijdstip. Ik ben degene die geleerd heeft alles te zijn wat men verwacht van mij, maar nog steeds niet zeker weet wie ik eigenlijk ben. Ik ben degene die naar de universiteit gaat en zich afvraagt of daar nog een andere TCK zal zijn, iemand die me zal begrijpen. Ik ben degene die lacht en huilt, zingt en bidt, boos wordt en twijfels heeft, bang is en vragen stelt, verwacht en ontvangt, hoopt en droomt.

Ik ben een TCK en daar ben ik blij mee.

Er is een gebedsboekje gevormd die verhalen bevat van TCK’s die gebaseerd zijn op ware gebeurtenissen. Deze verhalen geven inzicht in de vreugden en uitdagingen waar zendingskinderen mee te maken krijgen als zij opgroeien tussen verschillende culturen. We hopen dat dit boekje je helpt om speciaal voor deze kinderen te bidden.

Ieder zendingskind heeft ons gebed echt nodig.

Bestel het gebedsboekje ‘Tussen twee werelden’ door te mailen naar info@omf.nl. (€1,- exclusief portokosten)

Voor meer informatie over (zorg voor) zendingskinderen kun je contact opnemen Annelieke Buitenhuis: tckadvisor@omf.nl

Start typing and press Enter to search