Tisoy, Ursula en Taal…

Iljo de Keijzer woont op de Filipijnen en  is trainer van Filipijnse predikanten en kerkleiders. Ook is ze deel van een leiderschapsteam.
Ze deelt in onderstaand verhaal over de rampen die de Filipijnen afgelopen maanden heeft getroffen:

Tisoy, Ursula en Taal…
Zomaar drie namen: twee van stormen en een van een vulkaan. Deze drie gebeurtenissen hielden (en houden) ons bezig sinds begin december. De storm Tisoy ging dwars door het midden van de Filippijnen heen. Huizen, bomen, kerken en oogst waren aangetast in een gebied vele malen groter dan Nederland. Stroom en telefoon signaal waren uit de lucht voor weken! Langzaam kwam informatie binnen over de ravage. Vooral dak-reparatie was nodig, terwijl we nog aan het proberen waren een goed idee te krijgen van de situatie, op kerstavond, kwam orkaan Ursula ook weer door het midden van het land. Deze orkaan ging rechtstreeks door de gebieden in Samar en Leyte waar we werken, om via een aantal andere eilanden het land bij de bergmensen te verlaten. De ravage was enorm. Veel plekken hebben tot nu toe nog steeds geen stroom. Alle planten, veel fruitbomen, boten voor de visserij waren weg of kapot. Andere gebieden overstroomden.

Terwijl we bezig waren het binnengekomen geld zo goed mogelijk te verdelen, kwam een vulkaan onder Manilla – die ik al heel wat keren beklommen heb – heel plotseling tot uitbarsting. Een half miljoen mensen moest geëvacueerd worden. Een deel is inmiddels terug naar hun huis en druk met het verwijderen van de neergevallen as. Een groot deel verblijft nog steeds in evacuatiecentra. Veel kerken hebben evacuees opgenomen en brengen drinkwater, kleding en slaapmatjes rond. Een andere kerk kookt 900 avondmaaltijden elke dag voor 3 evacuatiecentra.

Op Samar geven we nog een wekelijkse rijst portie aan de mensen, die nu geen inkomen meer hebben door de tyfoon. Verder proberen we mensen weer een inkomen te geven door levensonderhoud projecten. Huizen zijn provisorisch hersteld en sinds twee weken hebben ze weer stroom. In Dulag op het eiland Leyte zijn alle gewassen die geld binnenbrachten voor de zendelingen en de slipperfabriek kapot gegaan en moeten ze ook weer opnieuw beginnen. De bergmensen gaven aan dat ze honger hebben. Is dit een uitzondering? Helaas niet. Bid u mee dat mensen niet moe worden van het geven? En dankt u God, dat we in Nederland zo weinig van dit soort rampen mee hoeven maken?

Wil jij geven voor de noodhulp in de Filipijnen?

Dat kan op rekeningnummer: NL36 INGB 0000 4932 96 onder vermelding van: P65145 Noodhulp Filipijnen.

Start typing and press Enter to search