Recyclen in China
Glas, gft, plastic, papier, batterijen. In Nederland recyclen we wat af! En dan de vuilstort met zijn netjes afgebakende hoeken, voor elk stuk afval dat niet in de container past of mag. Tweedehandswinkels voor spullen die we nog ‘n kansje geven…
De afval business in een provincie van China is een heel ander verhaal: hier trekt dagelijks een legertje vijftigplussers door de buurt, op zoek naar iets waardevols in de gemeenschappelijke vuilnisbakken. Vooral karton, drinkflesjes, piepschuim en ijzer zijn populaire en gewilde producten. Men schroomt niet om de afvalzakken open te trekken en er iets uit te halen.
Met afgedankte buggy’s, fietsen en zelf geknutselde karretjes lopen ze rond, tussen de afvalbakken op de hoeken van de straat. Deze bakken hebben, net als de recyclers, te lijden onder de felle zon en vertonen scheuren waar het vuil alweer vrolijk uitpuilt. Achter op de karretjes, of stevig in de hand geklemd, haasten deze ouderen zich voort met hun vuilnis, de hele dag, elke dag. Stukken gebroken glas, weggegooide medicijnen en rottende schillen worden nonchalant aan de kant gegooid net als lege batterijen en gebruikte luiers. Velen van hen wonen in de buurt en verdienen met afval verzamelen een extra zakcentje bij.
De kinderen van de plaatselijke zendingswerkers zijn helemaal afgestemd op deze oudere generatie die van straat naar straat trekt. Lege dozen leggen ze keurig nààst de container zodat ze makkelijk gevonden worden, ze herkennen de scharrelaars van verre en bewaren lege petflesjes om ze persoonlijk weg te geven. Bij Aardrijkskunde moeten deze kinderen dan ook even goed nadenken; wat doe je met oude kranten, met de lege pot van groenteconserven en waar moet je met chemisch afval naartoe? Best lastige vragen als je slechts eens per twee à drie jaar een glasbak ziet en nog nooit in een milieustraat bent geweest!
Als er één God is die van recyclen houdt, dan is het de onze wel! Waar andere religies hameren op inspanning, gebeden opzeggen, punten verdienen of karma bewerken, is onze Vader zo heel anders. Hij kiest ervoor ons tegemoet te komen, te helen en herstellen.
God is een God die gelooft in een tweede kans, die iets ziet in gebroken mensen. Die niet afschrijft en weggooit, maar hergebruikt. Want zeg nou zelf, Wie kiest er nu voor een vervolger (Paulus), een frauduleuze belastinginner (Zacheüs), een prostituee (Rachab), een stotteraar met mensenvrees (Mozes) of één van al die andere gebroken mensen net als jij en ik?
Prijs de Heer voor Zijn ontferming voor ons mensen!