Mark en Bibi (02)

Twee maanden terug hebben we ons voorgesteld. Nu vertellen we over wat we meemaken hier in Azië.

Dagelijks leven
Onze weekdagen zijn gevuld met twee belangrijke dingen: lesgeven en les krijgen. Lesgeven doen we aan onze kinderen. De oudste is zeven en zit in groep 4, de middelste is vijf en zit in groep 2, de kleinste is twee en doet af en toe een beetje mee. Als de één lesgeeft, heeft de ander tijd om te studeren. Tussen-de-middag wisselen we dat om.

We zijn allebei heel verschillende mensen, daarom leren we ook heel verschillend. Mark houdt ervan om dingen te begrijpen, maar Bibi is veel intuïtiever en wil meer de taal aanvoelen. Zij heeft eerst heel veel woorden met plaatjes en foto’s geleerd. Dat ging zonder schrijven, maar ze neemt alles op. Daarna is ze begonnen met verhalen luisteren, navertellen en ook zelf vertellen. Nu is ze druk met leren lezen en schrijven. Mark leert op een wat meer klassieke manier, zoals je je talen op de middelbare school leert: woordjes stampen, grammaticaregels leren, luister- en schrijfoefeningen etc.

Als we terugkijken op ons eerste jaar taalstudie hier dan voelen we ons zo rijk gezegend! God heeft ons allebei een methode gegeven die echt bij ons past. We verdelen het onderwijs van de kinderen en de huishoudelijke taken, zodat geen van beide er aan onderdoor gaat. We merken dat we goed vooruitkomen.

Klein getuigenis
Bibi’s taallerares heeft al veel buitenlanders lesgegeven, bijna allemaal zendelingen. Ze is een slimme meid, die weet waar ze voor staat en wat ze gelooft. Ze heeft Bibi wel eens verteld dat ze vroeger wel op zoek is geweest naar meer zingeving, maar dat die zoektocht nu een beetje is gestopt. Een paar weken geleden vertelde ze Bibi dat een andere student haar had verteld over God. Hij had haar een armbandje gegeven waarop in het kort het evangelie werd uitgedrukt. Ze zat eigenlijk vol vragen, maar zoals dat in de cultuur past stelde ze Bibi niet echt directe vragen.

Bibi heeft vervolgens veel gepraat met haar. Van de meest basale dingen als: de Bijbel bestaat uit twee delen, gaat het eerste deel niet over Jezus? Tot de meer ingewikkelde dingen zoals wat het betekent dat je een zondig mens bent. Voor haar klinkt dat meteen alsof iedereen een crimineel is en altijd slecht doet. Bibi heeft haar geholpen te zien dat je hart eigenlijk altijd geneigd is om voor zichzelf te kiezen in plaats van om te zien naar de ander. Haar lerares ziet dat de mensen hier heel veel bezig zijn om een baan te vinden, te trouwen, een gezin te starten en een auto en huis te kopen. Daarin herkent ze heel duidelijk de leegte, het gemis en de zoektocht naar vervulling.

Tot slot heeft Bibi haar verhaal verteld, dat maakte diepe indruk op haar lerares. Hierin kwam hoop naar voren en dat God je kan helpen! En niet alleen God, maar ook medechristenen. In het land waar we wonen help je alleen de mensen die familie of vrienden zijn. Het lot van anderen laat de mensen volledig koud. Het hebben van een familie in God waarin liefde en omzien naar elkaar centraal staan is een totaal nieuwe wereld voor hen.

Zo proberen we in onze taalstudie en ons dagelijks leven een licht te zijn in de duisternis om ons heen. We zijn dankbaar dat God ons hier heeft gebracht en zien uit naar wat Hij met ons in de toekomst van plan is!

In Hem,
Mark en Bibi

Start typing and press Enter to search