Kerst in Thailand

Op wel zeer originele wijze laten de Aziaten het licht schijnen met kerst. Daar wij doorgaans binnen de muren onze lofliederen laten klinken, gaat de Thaise kerk letterlijk de straten op, de stegen in. Esther vertelt over kerst in Thailand.

Een kerstdienst en een kerstviering voor onze kennissen:

  • kerstvieringen in drie dorpen;
  • uitleg geven over kerst op drie middelbare scholen;
  • vier dagen naar verder gelegen gebieden om teamgenoten te helpen met kerstactiviteiten;
  • twee keer ’s avonds en ‘s nachts eropuit om kerstliederen te zingen bij de huizen van christenen en geïnteresseerden. Het Thaise idee van randkerkelijken bemoedigen is om 3 uur ’s nachts bij hen op de stoep te gaan zingen. Het werkt.

Op school gaat dat ook net weer iets anders…
Ik kijk het kerstprogramma van de school nog eens door. Maar liefst drie uur gaat de kerstviering duren. Een belangrijk onderdeel is de cadeaus. Elke leraar heeft een paar cadeaus ter beschikking gesteld, die nu onder de leerlingen verloot gaan worden.

Kerst is volgens de meeste Thailanders het nieuwe jaar van de westerlingen. Maar in dit programma is er tot mijn verbazing volop aandacht voor de geboorte van Jezus. In het gedrukte programma wordt uitgelegd dat Jezus geboren is om de zonden van de wereld op zich te nemen. En dat op een school waar geen enkele van de achthonderd leerlingen uit een christelijk gezin komt.

De dagen na kerst
De dagen na kerst waren we nog niet klaar. Marten ging naar Reinout om hem te helpen bij de kerstfeesten in diverse dorpen. Daar kwamen in totaal honderden mensen op af! Ze hebben gehoord dat kerst niet draait om de kerstman of om cadeautjes, maar om de echte ‘ster van kerst’ en om het grote cadeau dat God gaf.

Intussen ging ik naar twee dorpjes in de buurt. Op Tweede Kerstdag en de dag erop hield ik kerstfeesten in dorpen vlakbij ons, waar kerkleden wonen. En toen ik daar stond te vertellen over de komst van het Licht van de wereld en de belangstellende blik zag in de ogen van de moeders die waren meegekomen, raakte ik weer helemaal enthousiast over die fantastische boodschap. Het nieuws van kerst vertoont geen tekenen van slijtage; het is niet minder waar dan honderd of duizend jaar geleden.

Het is maar goed dat het elk jaar weer kerst wordt. Kerst betekent: God met ons. Na kerst is het zelfs nog mooier geworden: God in ons!”

Ook dit jaar zullen er verschillende kerstactiviteiten georganiseerd worden. Willen jullie bidden dat mensen het waardevolle cadeau van God mogen ontvangen en aanvaarden, namelijk de Here Jezus.

Esther schreef dit verhaal in 2011

Start typing and press Enter to search