Interview met Agnes

Agnes werkt sinds 2015 in samenwerking met OMF onder Chinezen in Rotterdam.

Wat voor geestelijke en sociaaleconomische achtergrond hebben de mensen waarmee je werkt meestal?
Ik richt me op Chinese studenten, maar ook op immigranten met een Chinese achtergrond die in Rotterdam wonen. De meeste van hen hebben geen religieuze achtergrond of geloven in oppervlakkige praktijken, zoals Feng-Shui, handlezen, Zodiac en dergelijke.
Studenten komen meestal uit de middenklasse waarvan, net zoals de meeste Chinezen in Nederland, de ouders in een Chinees restaurant werken.

Wat zijn effectieve manieren om met studenten in contact te komen? Wat zorgt ervoor dat zij zich welkom voelen en er relaties kunnen ontstaan?
Organiseer activiteiten voor de nieuwkomers, de studenten zullen wel geïnteresseerd zijn in een maaltijd, dagtocht of een Nederlandse cursus. Regel een bezoekje bij een Nederlands gezin of een kerkbezoek is vaak ook een leuke ervaring voor hen. Chinezen vinden het vaak wel leuk om als groep ergens naar toe te gaan. Gebruik daarna social media om een relatie op te bouwen.

Wat zijn obstakels die de studenten tegenkomen als ze christen willen worden?

  • Hun manier van denken is het grootste obstakel. Niet alleen omdat atheïsme erg sterk is in het communistische China, maar ook omdat hun familie hen leert om niemand anders te vertrouwen dan de eigen familie. Dat kan komen door de Culturele Revolutie in de jaren 50 en 60, die heeft bij veel mensen het vertrouwen geschaad. De generatie die daar het meest onder geleden heeft, zijn nu de ouders van deze generatie studenten. Door hun eigen verschrikkelijke ervaringen proberen ze nu om hun kinderen voor problemen te behoeden door hen te leren om niemand te vertrouwen. Dat betekent dat ze niet geloven dat iemand onvoorwaardelijke vriendschap kan bieden. Ze vertrouwen de activiteiten van de kerk niet, waar ze niets voor terug hoeven te doen.
  • Moderne Chinezen willen maar een ding en dat is rijk worden. Studie, carrière, vrienden, liefde en huwelijk helpen je om rijk te worden en meer geld te verdienen. Niets is zo belangrijk als die ene god, geld. Dat betekent dat morele standaarden en een liefdevolle houding van christenen en uit de Bijbel een obstakel vormen voor jonge Chinezen om Jezus te volgen. Ze genieten van christelijke vrienden die hun liefde en acceptatie geven, zelfs de fijne diensten in de kerk. Maar als ze gevraagd worden om hun geldgod op te geven om Jezus te gaan volgen, dan is dat een onacceptabele prijs om te betalen.

Wat zijn grote uitdagingen in het uitreiken naar studenten?

  • Het is heel moeilijk voor mensen die eenheid en harmonie belangrijk vinden om alleen maar het Christendom te volgen en er geen andere godsdiensten op na te houden. Vooral voor Boeddhistische families of families met een andere religieuze achtergrond. Chinese mensen hebben over het algemeen de gedachte dat het Christendom te agressief en exclusief is. Als je in Jezus Christus gelooft, dan kan je geen andere goden aanbidden en dat brengt conflicten met hun familie en vrienden.
  • Drukke schema’s van de studenten is een andere uitdaging. Ze zijn of bezig met hun studie of ze proberen zoveel mogelijk te reizen op hun vrije dagen. Alle afspraken kunnen veranderen als ze een tentamen, examen of feestje hebben. Zoals ik al eerder heb genoemd houden Chinezen ervan om in een groep te zijn. Ze doen het liefst mee met groepsactiviteiten en Chinees spreken zal het makkelijker maken voor hen om hun gevoelens en gedachten te uiten. Ze studeren misschien wel Engels, maar echt communiceren in het Engels kan soms moeilijk zijn.

Welk advies heb je voor mensen die willen uitreiken naar internationale studenten, maar daar geen ervaring mee hebben?

  • Open je huis om studenten te verwelkomen die hun familie erg missen. Help hen bij praktische zaken, zoals een verhuizing, Nederlandse brieven lezen, bezoek bij het gemeentehuis, regel een dagje uit of een nodig hen uit voor een maaltijd. Onze onbaatzuchtige liefde en aandacht zal hen helpen om te zien wie onvoorwaardelijk van hen houdt; Jezus Christus.
  • Studenten vinden het ook fijn om met elkaar te zoeken naar antwoorden op moeilijke vragen. Sta open voor hun vragen en bereid een discussie voor, als ze nog meer willen leren.
  • Iets anders is om met hen te praten over het feit dat Chinese christenen vervolgd worden en in de gevangenis worden gezet. De meeste mensen hebben daar nog nooit van gehoord en zijn er nieuwsgierig naar dat er mensen zijn die bereid zijn om dat risico te nemen.
  • Dan nog als laatste de Chinese bijbel (Union versie) is een heel moeilijk te begrijpen Bijbel, omdat er ouderwetse Chinese taal wordt gebruikt. Gebruik daarom een Engelse Bijbel bij studenten die Engels kunnen.

Start typing and press Enter to search