Het verloren schaap

De mensen hier zijn traditioneel echte verhalenvertellers, zeker de wat oudere generatie. En soms kom je dan ineens een bekend verhaal tegen, maar in een eigentijds, levensecht jasje. Zoals toen mijn taallerares Hope me onlangs over haar kindertijd vertelde. Hope en haar zus zijn opgegroeid in een omgeving waar bijna iedereen wel enkele of meerdere schapen en andere dieren houdt.

Op een dag komen Hope en haar zus er tijdens het schapen tellen achter dat er eentje mist. Maar welke? Die met de zwarte vlek boven haar oog? Nee… die loopt daar. Waar is die met dat ene witte oor? Tijdens de lammertijd, als de stal té koud is voor de jonge dieren, krijgen de lammetjes binnen in huis een warm plekje bij de kachel. Hun gemekker is vaak het eerste geluid dat Hope ’s ochtends vroeg hoort. Zij en haar zus zijn op deze manier zo vertrouwd geraakt met elk dier, dat ze tijdens het tellen precies weten welke er mist. Als ze zoeken naar het schaap, wordt ook bij de buren rondgevraagd en die vragen het op hun beurt weer aan anderen. Hope en haar zus zoeken net zo lang tot ze het gevonden hebben. (Mits het niet gestolen en ondertussen geslacht is, natuurlijk!) Ze doen zo hard hun best om het schaap te vinden, omdat ze weten hoe boos hun vader altijd is als er eentje mist. Niet vanwege het gemiste inkomen (schapen zijn duur), maar simpelweg omdat elk schaap hem aan het hart gaat en hij een band met ze heeft opgebouwd. En gelukkig, na een tijdje vinden ze het verdwaalde schaap!

Na zo’n verhaal besef ik opnieuw hoe dicht hun traditionele semi-nomadische cultuur bij de Bijbelse cultuur en verhalen staat. Ondanks dat Hope’s cultuur aan veel verandering onderhevig is, zijn dit soort beelden en tradities nog steeds heel vertrouwd en vol betekenis. Het is een voorbeeld van hoe God de eeuwigheid in hun hart heeft gelegd, waardoor zij het beeld van God als Goede Herder op een unieke manier kunnen begrijpen. En daar leer ik zelf ook weer zoveel van!

Geschreven door een zendingswerker uit een creatief toegankelijk gebied.

Start typing and press Enter to search