Gods liefde voor hen die afgewezen zijn

Ye (14) uit Rakhine Staat is geboren met één been. Zijn vader had tegen Ye’s moeder gezegt: ‘Laat hem maar dood gaan’. Jaren later kwam de moeder tot bekering en haar zoon volgde dat voorbeeld. Hij was zeer actief en hield van voetballen (met behulp van een prothese). Als tiener wilden zijn ouders hem wegsturen omdat hij zo ongehoorzaam was. Onder invloed van zijn schoolvrienden overwoog hij zelfs om een boeddhistische monnik te worden.

Tijdens een zomervakantie ging Ye naar een christelijk kamp voor 10 tot 15-jarigen. Zijn prothese-sponsor bad dat God hem Zijn liefde zou tonen na al de afwijzing die hij ervaren had.

Op een avond vertelde de kampleider over Gods liefde voor alle mensen. Hij nam daarna symbolisch de ouderrol op zich en vroeg de kinderen vergeving voor de zonden die hun ouders tegenover hen begaan hadden. Bijna alle dertig kinderen moest huilen. Ye rende naar buiten en stortte zijn hart uit, hij huilde het hardst van allemaal. Daarna voelde hij zich werkelijk vrij.

Na het kamp ging Ye naar huis en betuigde spijt aan zijn ouders voor zijn opstandige gedrag, in het bijzijn van de hele familie. Dat is opzienbarend te noemen in een cultuur die op schaamte is gebaseerd. Zelfs zijn boeddhistische vader werd geraakt door zijn houding.

  • Bid voor de volgende generatie van Rakhine-gelovigen, dat meer tieners sterk zullen worden in geloof en al op jonge leeftijd gezonde levenskeuzes maken.
  • Bid voor de nieuwe gelovigen van middelbare leeftijd die een slechte gezondheid hebben en niet langer in staat zijn om te werken en een kerk te bezoeken.
  • Bid voor alle Rakhine die verhuisd zijn naar Yangon en andere landen om te ontkomen aan de economische problemen en religieuze conflicten.
  • Bid voor trouw van de achtergebleven gemeenteleden.
  • Bid voor manieren om de volgende generatie te bereiken die zeven dagen per week in fabrieken werken.

“Genadig en liefdevol is de Heer, Hij blijft geduldig en groot is zijn trouw.” – Psalm 145:8

Wist je dat?

  • De bevolking van Myanmar heeft meestal geen achternaam of familienaam. Het is de gewoonte de naam voor hun kind te kiezen volgens de dag van de week waarop het kind geboren is. Bij elke dag van de week horen bepaalde letters van het Myanmar alfabet, waarmee de naam moet beginnen.
  • Vaak zie je mensen in Myanmar met een soort crème op hun gezicht. Het is een pasta gemaakt van gemalen schors van de Thanaka boom, vermengd met water. Veel vrouwen en kinderen in Myanmar gebruiken Thanaka als een schoonheids-cosmeticamiddel. Het fungeert ook als natuurlijke zonnebrandbescherming en verkoelt de huid.

Afkomstig uit ‘Verhalen uit Myanmar’. (recent verschenen gebedsboekje, te bestellen voor €1,- + portokosten door te mailen naar: info@omf.nl)

Start typing and press Enter to search