God geeft vrijheid!

De So wonen langs de Mekong rivier in Thailand en Laos. De naam So betekend ‘oudere broer’ en geeft aan dat deze bevolkingsgroep hier al langer woont dan de Lao (jongere broer). De So zijn voornamelijk boeren die in armoede leven. Ze vereren de geesten van de bossen, rivieren, lucht, velden en bomen.

Tongsin is een So. Hij was bezeten door boze geesten. De demonen begonnen hem lastig te vallen, kort nadat zijn drie jaar oude dochter overleed. Hij raakte compleet gestoord en leefde in het oerwoud. ’s Nachts stal hij voedsel van de dorpelingen.

De dorpelingen pakte Tongsin op en bonden zijn polsen en enkels met een touw, daarna sloten ze hem op in een bamboe cel die zij gebouwd hadden. Het was voor zijn eigen veiligheid. Ze probeerden hem te helpen, maar niemand kon het, zelfs niet de Sjamaan.

Op een dag kwam Tongsins broer bij hem en adviseerde hem om Jezus aan te roepen. Zijn broer wist niets van Jezus, maar had ergens gehoord dat Hij kon helpen. Dat was genoeg voor Tongsin. Hij smeekte: “Jezus, oh Jezus, help me alstublieft, ik ben wanhopig.” Terwijl Tongsin smeekte vielen de touwen van zijn polsen af.

Tongsins geest was vernieuwd. Hij deelde met de dorpsleiders en oudsten wat er was gebeurd. Niemand kon ontkennen dat hij was veranderd. Tongsin kon er niets aan doen; hij wilde meer leren over Jezus. Hij reisde ver om een andere gelovige te vinden en nam zijn instructies heel serieus en vernietigde alles wat met afgoden of wat hem gebonden hield te maken had.

Zijn geloof en vrijheid werkte zo aanstekelijk dat velen bij hem kwamen voor gebed en genezing. Binnen drie jaar naar zijn bekering waren er 20 mensen tot geloof gekomen en leidde Tongsin de eerste So kerk in Laos.

Nu, vijf jaar later, groeit de So kerk nog steeds. En de So christenen verspreiden het Evangelie verder, niet alleen onder de So maar ook onder andere bevolkingsgroepen in Laos.

God is aan het werk onder de So bevolkingsgroep, maar ze worden nog steeds gezien als een onbereikte bevolkingsgroep. Van de 180.000 So verdeeld over Laos en Thailand kent maar 0,1% Jezus Christus. Bid je mee dat de So het Evangelie zullen horen, waardoor zij net als Tongsin in vrijheid kunnen leven?

Start typing and press Enter to search