Geduld, gastvrijheid, vriendschap en de wil van God

Wienand bracht drie maanden door op de Filippijnen. Hij werkte mee in een OMF-team en bezocht diverse OMF-projecten. Wienand schrijft: Er zijn vier dingen die me bij zullen blijven: geduld, gastvrijheid, vriendschap en de wil van God. Ik zal ze allemaal kort de revue laten passeren.

Geduld
Tja, geduld, sommige dingen gaan nou eenmaal anders als in de westerse cultuur. Zo is het niet raar dat als je met een aantal personen wat afspreekt, je een half uur, of soms wel een aantal uur moet wachten. Eén keer was iemand een afspraak vergeten, waardoor ik zelfs vier uur moest wachten. Ook als je denkt ‘we gaan een paar uurtjes ergens naar toe’, moet je niet raar opkijken als het de hele dag in beslag neemt. En ja, voor dat alles is wel enig geduld vereist.

Gelukkig kan ik van mezelf zeggen, dat ik daar heel nuchter en flexibel in stond en de situatie nam zoals die was. Misschien is even wachten ook wel beter, dan alsmaar gestrest van het ene naar het andere vliegen. Ergens heb ik ook gelezen dat voor mensen in een ‘koude klimaatcultuur’ een activiteit begint als het vorige ophoudt. Dus als ik met iemand om 14.00 uur afspreek op een bepaald punt en het voor diegene een uur reizen is naar dat punt, het zomaar zou kunnen dat deze persoon er pas om 15.00 uur is.

Gastvrijheid
De mensen zijn erg gastvrij op de Filippijnen. Ik heb dit onder andere ervaren door het dragen van hele sets kleding (incl. onderbroeken) van mijn gastheer, aangezien mijn bagage te laat was, tot aan het maandenlang opgenomen worden in het leven van een gastgezin en het verblijven bij een gezin in een klein huis, wat al een aantal gasten bij zich had en waarvan de ouders al enorm druk waren. Eén ding is zeker: de gasten staan hoog in het vaandel op de Filippijnen. Overbezorgdheid hoort hier soms ook bij, dat is dan wel eens irritant. Bijvoorbeeld toen ik meehielp met het planten van maïszaden op bloten voeten, waren de mensen bang dat het te zwaar voor mij zou zijn, of dat ik mij zou bezeren. Dan denk je: ‘alsof ik als westerling niet iets fysieks zou kunnen’. Maar uiteindelijk kan ik het alleen maar waarderen, want alle medeleven komt uit een goed hart.

Vriendschap
Het is erg makkelijk om vrienden te maken op de Filippijnen. Mensen hebben een open en vriendelijke houding en maken makkelijk contact met elkaar. Ik heb me afgevraagd of dit nou wezenlijk verschilt met Nederlandse mensen. Uitzonderingen daar gelaten denk ik inderdaad dat dit het geval is. Het feit dat me dit opvalt zegt natuurlijk al genoeg. Op het moment dat je als nieuwkomer deel uitmaakt van de groep, ben je ook echt één van hen. Mensen accepteren je en nemen je ook daadwerkelijk op in de groep. Dit is wat mij betreft ook zoals het hoort te zijn, maar wat ik persoonlijk weinig zie en ervaar in Nederland. Een mooie les van mijn Filippijnse vrienden!

De wil van God
Jarenlang heb ik met de vraag rondgelopen wat de wil van God is met mijn leven. Wat ik heb geleerd van een preek die ik hoorde tijdens mijn tijd hier op de Filippijnen, is dat het niet op deze manier werkt. God speelt niet een soort van verstoppertje met ons, waarbij er één volmaakte weg is die wij moeten zien te bewandelen en dat elke verkeerde keuze die we maken, ons van deze weg afbrengt. Soms kan God ingrijpen in ons leven of ons iets laten zien, maar vaak zien we pas achteraf hoe God ons heeft geleid in de weg die achter ons ligt. Gods wil voor ons leven is dat wij een rechtvaardig leven leven, dat is recht (zuiver) denken en recht doen.

Als Zijn kinderen zijn we een licht in deze wereld en brengen we licht daar waar duisternis is. Dat kan overal en in elke omstandigheid. “Want hij heeft ons gemaakt tot wat wij nu zijn: in Christus Jezus geschapen om de weg te gaan van de goede daden die God heeft voorbereid.” (Efeziërs 2:10) Als we dit dus doen en onze keuzes maken binnen deze kaders, dan mogen we vertrouwen dat God deze weg voorbereid heeft. Dat geeft vooral een stuk rust aan onze geest. En uiteindelijk geloof ik dat als we een bepaalde beslissing moeten nemen, we ook echt wel weten dat we dit moeten doen (de Geest zal het aan onze geest verzekeren). En misschien gaat deze wil van God wel dieper dan het enkel maken van keuzes: het gaat om een levensveranderende houding.

Start typing and press Enter to search