Gaan in geloof is vertrouwen op Hem

De Chinese Yu Xin kwam tot geloof door haar vriendschap met een Amerikaanse vrouw. Wanneer ze na jaren van moeilijkheden en verleidingen echt de keuze maakt om Jezus te volgen, belooft Yu Xin aan God: “Ik wil U fulltime dienen, maar wilt U mij de weg laten zien?” Het proces duurde jaren en ging niet van een leien dakje.

In 2016 gaat Yu Xin voor haar werk een paar maanden naar buurland Mongolië, om een onderzoek uit te voeren. Na terugkomst in China blijft Yu Xin een sterke verbondenheid houden met haar landgenoten die in Mongolië wonen. Ze bidt voor hen en de situatie en God antwoordt: “Stop met je baan en wacht op Mij”. Ze gehoorzaamt en vanaf januari 2017 blijft ze thuis. Dagen worden weken en weken worden maanden. Het is een moeilijke tijd, maar ze blijft trouw, zoekt God en brengt haar tijd door met bidden en het lezen van de Bijbel. Bijna een jaar gaat voorbij voordat de volgende stap voor haar duidelijk wordt. God spreekt: “Je winter is voorbij, kom naar Mijn wijngaard”. Die ‘wijngaard’ is in Mongolië, al weet ze op dat moment nog niets over het hoe, wat en waar.

Klik
In november 2017 word ik, een Nederlandse OMF’er, voorgesteld aan Yu Xin. We raken aan de praat en ervaren een klik. Ik zoek iemand die mij voor een aantal maanden kan helpen in het werk onder een minderheidsgroep. Yu Xin is op zoek naar haar volgende stap met God. In januari 2018 start de samenwerking, maar Yu Xin ervaart veel uitdagingen. De cultuurverschillen, achtergrond en gewoontes in het team zijn erg groot en dit kost haar veel energie. Twee maanden later wordt haar rugzak gestolen met daarin haar kleding, geld en paspoort. Vijf maanden lang worstelt ze met God en dubt over de samenwerking met haar internationale collega’s. Het lukt haar niet om het los te laten en ze slaapt daardoor onrustig. Ze wil het liefst de handdoek in de ring gooien en teruggaan naar China. Daar heeft ze het vooruitzicht op een ‘normale baan’ zonder cultuurgedoe.

Jona
Na vijf maanden is Yu Xin wanhopig en roept het uit tot God: “Ik wil terug naar China”. Ze hoort een zachte stem die haar vraagt “Wil je zijn zoals Jona?”. Ze wil niet vluchten zoals Jona deed. ‘Toevallig’ wordt tegelijkertijd tijdens een conferentie het Bijbelboek Jona behandeld. Yu Xin voelt dat God tot haar spreekt door een spreker heen: “Als God je hier wil gebruiken, probeer dan niet zelf van gedachten te veranderen om ergens anders heen te gaan”. Yu Xin besluit een getuigenis te geven en vertelt over Gods aanwezigheid in haar leven, Zijn roeping en haar moeiten. Ondanks de bemoedigende conferentie blijft het in haar hoofd een worsteling. Hoe kan ze werken voor Gods Koninkrijk in Mongolië met zeer weinig financiën? Na de retraite krijgt ze onverwachts geld toegestopt door een zuster die erbij zegt: “Dit is voor jou om God te dienen”. Als ze de envelop openmaakt haalt ze er 400 dollar uit. Ze hoort een zachte stem: “Je wist dat Ik de almachtige God ben, maar je gelooft niet dat Ik voor je kan zorgen?”. Yu Xin huilt, vraagt vergeving en belooft nogmaals Hem te volgen. Die dag en de dagen erna slaapt ze als een roos.

Dienen
De afgelopen jaren leerde Yu Xin stapje voor stapje om steeds meer op God in alles te vertrouwen. Als een soldaat die training nodig heeft, leidde God haar door de woestijn, rivieren en stormen heen. Hij liet haar zien hoe Hij voor haar zorgde en hoe Hij de overweldigende omstandigheden kalmeerde. Nu getuigt ze van de verbazingwekkende daden die God in haar leven deed. Uit volle overtuiging zegt Yu Xin: “Het dienen van God is geen offer, maar een voorrecht. God volgen is niet alleen over water lopen, maar ook op Zijn beloften gaan staan.” Ze geniet van haar relatie met God en haar vriendschap en collegialiteit met mij, haar Nederlandse teamgenoot. Terugkijkend kan ze niet ophouden God te danken.

Gaan
Door Covid-19 kan Yu Xin niet terug naar haar China en haar familie. Normaal gesproken bezoekt ze China maandelijks voor een lang weekend. Aan de ene kant mist ze haar familieleden en wil hen graag vertellen over de Bijbel en Jezus en wat God doet in haar leven. Aan de andere kant is ze dankbaar dat ze niet heen en weer hoeft te reizen en zich kan focussen op haar evangelisatiewerk. Haar familie bidt tot voorouders en Boeddha. Yu Xin draagt hen op in gebed en vertrouwt ze toe aan de Almachtige. Yu Xin volgt God in geloof, ze blijft Hem zoeken. Ook bezoekt Yu Xin haar landgenoten in het gebied waar ze nu woont. Ze toont in woord en daad haar liefde aan hen. Yu Xin blijft gaan en blijft volharden in de geestelijke strijd waarbij er tegenstand is van verschillende kanten.

Bid mee voor Yu Xin en haar team:

  • Dank dat Yu Xin blijft volharden in het volgen van God, onlangs de geestelijke strijd.
  • Bid dat Yu Xin’s familie open staat voor het evangelie.
  • Bid dat haar landgenoten open zullen staan voor Zijn liefde en het Goede Nieuws.
  • Bid dat Yu Xin vanuit haar eigen gesloten land meer ondersteuning zal ervaren.

Geschreven door OMF’er Nelly*, zendingswerker in Oost-Azië.

*pseudoniem

Start typing and press Enter to search