Een zegen voor de mensen om ons heen

Mijn vrouw en ik zijn enige tijd geleden vertrokken naar het buitenland. Wij wonen daar in een heel ander land, met een heel andere cultuur. En ondertussen leren wij veel over ons nieuwe land, met zijn andere gewoonten en cultuur.

Wij vinden het heel leerzaam om te leren over de cultuur, tradities en gewoonten van ons nieuwe land. Maar het zijn vooral de mensen die zorgen dat wij blij zijn hier te wonen. In onze tijd hier hebben wij al veel met bijzondere mensen kennis gemaakt. Zoals onze buren.

Onze buren zijn moslims, net zoals de mensen om ons hen. Daarom leren wij veel over de islam. In de contacten met mensen willen wij hen zegenen, omdat wij geloven dat God van hen houdt.

Onze buren en de mensen om ons heen, de vrienden die wij hier hebben gemaakt, weten dat wij in Jezus en in de Bijbel geloven. Dat leidt soms tot heel interessante gesprekken. Zo zei onze buurman eens tijdens een gesprek “De Bijbel is vervalst.” Wij weten dat onze buren en vrienden in dit land dit altijd geleerd hebben. Ze geloven net als wij dat Jezus geleefd heeft en een profeet is. Maar niet dat Hij meer is dan een profeet. Ze geloven ook dat Jezus wel is opgenomen in de hemel, maar geloven niet dat Hij aan het kruis is gestorven.

Tijdens ons gesprek met de buren hierover, zei mijn vrouw “Is het een idee om onze verschillen te onderzoeken met een studie?”

De buurman bedacht dat dit op zich niet zo’n gek idee was. Een paar weken later maakte hij met mij een afspraak om op zondagmorgen te gaan fietsen. We zouden om 6 uur beginnen met een kop koffie of thee met cake bij de moskee. Toen ik bij de moskee aankwam,  zat daar een groepje mannen.

Ik was verbaasd. ‘We zouden toch gaan fietsen?’ dacht ik. Maar het bleek dat meer mensen belangstelling hadden voor een onderling gesprek. Onder het groepje mannen bevond zich ook een aantal mensen die de islam goed hadden bestudeerd en een aantal buren met belangstelling voor een gesprek.

Het was een heel interessant gesprek. Eerst liep het gesprek alle kanten op. Allerlei verschillen in godsdienst kwamen aan de orde. Ik stelde voor om bij één onderwerp te blijven en verschillende buren stemden daarmee in. “Wij willen het ook nog graag kunnen volgen,” zeiden ze.

In goede harmonie spraken we twee uur lang over onze verschillen en overeenkomsten in geloof.

Omdat we nog niet uitgepraat waren, maar wel vermoeid begonnen te raken, spraken we af elkaar later opnieuw te ontmoeten.

Die tweede ontmoeting vond inderdaad plaats. Deze keer bleven we bij één onderwerp, de geboorte van Jezus in de Koran en in de Bijbel. Opnieuw spraken we twee uur met elkaar in een goede sfeer. En opnieuw namen we afscheid van elkaar met de afspraak elkaar weer te ontmoeten.

Wij zijn erg blij dat wij zulke goede gesprekken met de mensen uit onze omgeving hebben. Wij denken dat het een manier is om onze buren en vrienden te zegenen. Ook hebben de gesprekken onze vriendschappen versterkt en ons versterkt in ons verlangen voor onze vrienden en buren te bidden, dit allemaal tot eer en glorie van God. Wilt u ook bidden voor onze vrienden en buren en hen zegenen in gebed?

Start typing and press Enter to search