Een christelijke begrafenis

In het dorp in Thailand waar David en Grea van der Lee wonen en werken is een kleine gemeente ontstaan. Een van de gemeenteleden is Phoo Kanhaa.

De gezondheid van Phoo Kanhaa werd de laatste tijd steeds slechter en uiteindelijk is hij, nog vrij onverwacht, overleden. David en Grea weten dat hij nu bij zijn Hemelse Vader is en dat geeft hoop en kracht. En zo ervaart zijn vrouw, zuster Angun het ook. Ze mist haar man, maar ze weet dat haar man nu bij Jezus is en dat helpt haar om door te gaan. Zij wilde ook graag dat haar man een christelijke crematie zou krijgen.

In eerste instantie wilden de twee zoons van Phoo Kanhaa niet meewerken aan een christelijke crematie. Uiteindelijk hebben ze toch ingestemd, als zij de kist als monnik mochten begeleiden naar de crematieplechtigheid.

Alles was geregeld, kaarten geschreven, mensen gebeld toen de volgende dag opeens de lokale tempel geen toestemming gaf voor de crematie. De familieleden van Phoo Kanhaa waren behoorlijk geschokt en verontwaardigd. Nadat we met hen gebeden hadden, hebben we besloten om te kiezen voor een begrafenis op een begraafplaats 45 min. hier vandaan.

De dagen voor de daadwerkelijke begrafenis zijn we elke avond naar het huis van Phoo Kanhaa gegaan en hebben we een kerkdienst gehouden met zingen, bidden, een gedeelte uit de Bijbel of een getuigenis van een lokale christen. De belangstelling was overweldigend. Vooral dat de christenen uit andere dorpen en steden kwamen om mee te leven heeft de familie erg bemoedigd.

Uiteindelijk is het een volledige christelijke begrafenis geworden. De eerste keer in het district Nong Rua. Veel christenen uit andere delen van het land hebben dit ook nog nooit meegemaakt. De familie is heel tevreden en ook in het dorp zijn mensen vol lof over de manier waarop christenen met hun doden omgaan. Ook de twee jongens zijn helemaal bijgedraaid en stellen zich veel meer open dan eerst.

Na een paar dagen hebben we het ook nog over financiën gehad. Het blijkt dat deze begrafenis zo’n beetje de helft kost van wat ze normaal kwijt zijn. En..het geld dat gedoneerd is door familieleden, dorpelingen, de kerk en andere christenen was ongeveer gelijk aan wat het gekost heeft.

We zijn heel dankbaar voor de mogelijkheid die ons is gegeven om een christelijke ceremonie te doen. We geloven dat veel vooroordelen en vragen hierdoor zijn weggenomen en dat meer mensen op zoek zullen gaan naar de God van Phoo Kanhaa.

Phoo Kanhaa getuigde tegen al zijn buren en familieleden van de God die hij heeft leren kennen. Soms was hij teleurgesteld; niemand wilden luisteren. Het is goed mogelijk dat door zijn heengaan zijn familie en andere dorpelingen eindelijk gaan inzien hoe goed deze God is.

Start typing and press Enter to search