Chinese studenten in Nederland
Er wonen ruim 4000 Chinese studenten in Nederland. Maar wat voor mensen zijn dat eigenlijk en hoe kan jij met hen in contact komen? In dit artikel geeft een van onze ‘Diaspora’ werkers meer informatie en wat tips!
Hoe ziet het Diaspora werk eruit?
In het kort:
- Eerste kennismaking: ontmoeting en hulp bieden aan studenten
- Opbouwen relatie: dagjes uit naar toeristische plekken in Nederland. Vooral plekken met christelijke thema’s, zoals het Corrie ten Boom huis zijn erg goed.
- Samenkomen: samen eten en leren over het Evangelie aan de hand van Bijbelstudies.
Wat zijn over het algemeen de sociale, economische en religieuze achtergronden van de studenten waar je contact mee maakt?
Chinese studenten komen over het algemeen uit families die genoeg financiële middelen hebben voor een dure buitenlandse studie. Ze bezoeken in hun vrije tijd toeristische plekken in Europa en er komen vaak familieleden op bezoek. Ze zijn nieuwsgierig naar het Westen en willen graag Nederlandse mensen leren kennen.
De meeste zijn atheïstisch op de manier zoals de overheid hen dat leert. Ook kunnen er sommige boeddhistisch zijn, nu dat weer wat meer terugkeert in China. Soms zou het ook zomaar kunnen dat er een christelijke student bij zit, want het aantal christelijke studenten in China is in de afgelopen 20 jaar verdubbeld!
Hoe ontvankelijk zijn de studenten om mee te doen in de activiteiten en om over het Evangelie te leren?
Het is bijzonder hoe ontvankelijk ze zijn. De meesten kennen het Evangelie niet, maar ze weten wel dat het Westen een christelijke geschiedenis heeft en daar zijn ze nieuwgierig naar. Als je een bijeenkomst organiseert met een naam zoals ‘les’ of ‘studiegroep’, dan is dat niet bedreigend voor hen. Het is nu de tijd dat ze nog steeds nieuwsgierig zijn.
Wat zijn de meest effectieve mogelijkheden om in contact te komen met Chinese studenten? Wat maakt dat ze zich welkom voelen en wat helpt om relaties te leggen?
Nodig hen bij je thuis uit om te komen eten. Een Nederlands gezin dat ik ken heeft geleerd om Chinees te koken, ook al hebben ze zelf nooit in China gewoond. Zij hebben nu zelfs besloten om te stoppen met hun baan en zich volledig te richten op het bereiken van de Chinezen.
Begin gewoon om hen uit te nodigen voor een typische Nederlandse maaltijd. Ze vinden het leuk dingen te leren uit het land waarin ze leven.
Dien ze. Stel vragen over China. Het is belangrijk om te realiseren dat China een welvarend en succesvol land is. Ze zijn niet langer arm en achtergesteld. Behandel hen met respect en vriendelijkheid.
Wat zijn de grootste obstakels voor de studenten om Christus te leren kennen?
Studenten hebben geleerd dat wetenschap en atheïsme de fundering van de moderne samenleving is en dat geloof alleen voor zwakke mensen is. Je kan beter niet met hen in discussie gaan over wetenschap, tenzij je een wetenschappelijke achtergrond hebt. Maar het is goed voor hen om te weten dat veel bekende wetenschappers, zoals Isaac Newton, christenen waren.
Chinezen zijn heel praktisch ingesteld en maken zich geen zorgen over het hiernamaals, maar wel over hoe succesvol hun leven is. Wat beter bij hun gedachten en leven aansluit is te zien hoe mensen positief, vrolijk en vredig leven. Dat maakt indruk bij hen. Zelf zijn ze geneigd om de dingen waar ze zich schuldig over voelen of waarin mensen hen gekwetst hebben te verbergen. Als ze zich realiseren dat Christus hen hulp kan bieden om hier overheen te komen, dan zijn ze geïnteresseerd om meer te leren.
Chinezen komen graag samen met vrienden om met elkaar te eten en te discussiëren. Dit zijn heel sociale en gezellige bijeenkomsten.
Ze denken dat het Christendom Westers is, daarom is het goed voor hen om te leren dat de cultuur waar Jezus uit kwam veel meer op de Chinese cultuur lijkt dan op de Westerse cultuur.
Wat is de grootste uitdaging in het uitreiken naar studenten?
De grootst uitdaging is om ze te vinden en hen te ontmoeten. Dat is waar het mee begint – na gebed natuurlijk!
Welk advies heb je voor mensen die willen uitreiken naar internationale studenten, maar dat nog nooit hebben gedaan?
Alles begint klein. De Chinezen hebben een gezegde; de reis van 1000 km begin met één stap. Ga als eerste naar een campus die God je op je hart legt. Loopt daar wat rond en zoek naar studenten. Veel studenten kopen spullen bij een Toko vlakbij de campus. Ga daarheen en als je een student ziet vraag hem of haar dan welke soja saus je het beste kan kopen – en zorg dat je die vervolgens ook koopt!
Nederlanders zijn goed in het stellen van vragen. Vraag waar de student vandaan komt. Hij of zij zal dan China noemen. (in dit artikel ligt de focus op het bereiken van Chinese studenten, red.) Vraag dan uit welke stad hij of zij komt.
Zoek online meer informatie over de geschiedenis, taal of cultuur. Zoek ook naar Chinese recepten en probeer ze uit. Zorg dat je altijd positief spreekt over China en geef complimenten. Dat is hoe zij relaties bouwen. We zijn er niet om hen de les te lezen over mensenrechten, maar relaties te bouwen. Richt je op hen en leer ervan. Hoe meer je leert, hoe makkelijker het is om met verschillende Chinezen te communiceren. Onthoud dat je Gods medearbeider bent en dat Hij, zoals Psalm 18:35 zegt ‘je zal leren hoe je moet vechten en de koperen boog moet spannen’. Dat betekent iets moeilijks of onmogelijks.
Als je relatief dichtbij de campus woont, nodig dan de student en enkele van zijn of haar vrienden uit om te komen eten. Chinese studenten zijn erg geïnteresseerd in hoe mensen in het Westen wonen. Ze houden van gezelligheid en vriendschap.
Normaal gesproken praat je niet meteen bij de eerste ontmoeting over je geloof. De beste manier nadat je hen uitgenodigd hebt is om hen allemaal verschillende vragen te stellen over hun leven. In het gesprek kan je hen dan vragen wat zij geloven. De meerderheid zal dan zeggen dat ze niets geloven, sommige zijn misschien wel boeddhistisch. Blijf verder doorvragen. Als ze zeggen dat ze niets geloven, vraag hen dan wat andere familieleden geloven. Als ze boeddhistisch zijn vraag daar dan naar. Verder in het gesprek kan je hen vragen of ze weten wat het Christelijk geloof inhoudt. Je kan ze dan doorwijzen naar een groep waarin Bijbelstudies worden gegeven. Of als die er niet is, kan je ze zelf iets van het Evangelie uitleggen of een Bijbelstudie doen. Je zou hen ook kunnen uitnodigen om met wat vrienden de Jezus-film te kijken. Deze is online gratis te verkrijgen in het Chinees (Mandarijns/Kantonees).
Dit zijn een aantal algemene ideeën. Maar doe vooral wat bij jouw persoonlijkheid en ervaring past! Het belangrijkste is om te bidden, mensen te ontmoeten en van hen te leren. Elke persoon is anders. Maar kijk goed welke deuren God voor jou opent.