Blijft Hongkong open voor het evangelie?

Al 18 jaar lang geniet Hongkong een grote mate van vrijheid die het vasteland van China niet kent. Financieel en economische gezien bloeit de stad en levert ze een belangrijke bijdrage aan de groeiende Chinese economie. Toch lijkt de regering in Peking de vrijheden van Hongkong te willen inperken.

Veel inwoners van Hongkong hebben de afgelopen maanden deelgenomen aan grootschalige protesten. Zij zijn gealarmeerd door het vooruitzicht dat de regering in Peking de democratie en de autonomie van Hongkong wil inperken. Zondagavond 28 september kwamen meer dan 30.000 demonstranten, waaronder veel studenten, bijeen in het centrum van Hongkong. Het financiële hart van Azië, waar jaarlijks miljoenen toeristen verkeren, veranderde in een slagveld waarbij de politie traangas inzette tegen de betogers. De betogers beschermde zichzelf met paraplu´s, plastic regenponcho´s, zwembrilletjes en gezichtsmaskers.

Wat begon als een kleinschalig protest door studenten, groeide razendsnel uit tot een enorme groep van 300.000 betogers en wordt de ´Paraplu-revolutie´genoemd. Het lijkt er echter op dat de protestbeweging in verdeeldheid strandt. De betogers van middelbare leeftijd willen escalatie voorkomen, terwijl vertegenwoordigers van de jongere generatie juist in hongerstaking zijn gegaan totdat de Hongkonse regering een dialoog aangaat over politieke hervormingen. Maandag 15 december stelde een van de leiders van de protesten in Hongkong echter dat de protesten zijn beëindigd. Het laatste van de drie overgebleven protestkampen is door de politie ontruimd.

Het nachtmerriescenario voor Peking is dat de ´burgerlijke ongehoorzaamheid´ zich verspreidt naar de steden op het vasteland. Helemaal omdat de regering al moeite heeft om de oppositie in Tibet en Xinjiang in de hand te houden. De regering in Peking heeft een strenge censuur opgelegd waardoor er op de nationale televisie slechts heel beperkt vermelding wordt gedaan van de demonstraties. De reacties op het vasteland zijn verdeeld: sommige vinden de mensen in Hongkong egoïstisch, anderen tonen sympathie. Echter, hoe langer de protesten duren, des te waarschijnlijker is het dat de onrust zich verspreidt naar andere delen van China.

Wat zijn de gevolgen voor het evangelie?
Hongkong is een uitvalsbasis voor veel onzichtbare (of beperkt zichtbare), maar effectieve initiatieven om het evangelie bekend te maken op het vasteland van China. Veel Kantonees sprekende kerken in Hongkong (de meerderheid) verzorgen zo al jaren trainingen en evangelisatieactiviteiten in aangrenzende gebieden, maar ook verder landinwaarts. Hierbij ondervinden ze weinig tegenstand.

Verdere aanscherping van controle over Hongkong kan leiden tot minder geloofsvrijheid. Sinds 1997 genieten kerken, zendingsorganisaties, parakerkelijke organisaties en Christelijke uitgevers veel vrijheid. De Bijbel spoort ons aan om te bidden voor overheden. Laten wij bidden dat de overheden van Hongkong en Peking keuzes maken waardoor kerken in Hongkong de vrijheid behouden om God te aanbidden en het evangelie te verspreiden.

Start typing and press Enter to search