Bedroefde ogen

Sophia zit altijd bij hetzelfde raam, op dezelfde stoel met haar hete thee en bedroefde ogen.

Ze komt een keer per maand in mijn café om een paar uur rustig te zitten, terwijl ze kijkt naar haar zoontje die om de tafels speelt en naar de mensen die buiten lopen.

Voor anderen die haar zien zitten lijkt ze gewoon op een normale traditionele Oeigoerse vrouw*. Ze draagt een lange rok en een fel gekleurde hoofddoek. Ze woont bij de familie van haar man. Ze kookt, maakt schoon en zorgt voor haar jonge zoon. Maar die anderen kennen haar verhaal niet.

Ik ken Sophia sinds ze na haar studie als ontwikkelingswerker in de regionale gemeenschappen ging werken. Ze volgde haar eigen weg met lef en elegantie. Ze hield luidruchtige mannelijke collega’s gemakkelijk onder controle door haar humor of met een scherp fruitmesje die ze met die reden in haar handtas bewaarde. Ze had veel verwachtingen van haar leven en carrière en meer dan genoeg charisma om ze waar te maken.

Ik kende Sophia toen haar ouders haar uithuwelijkten aan een rijke zakenman. Ze negeerden haar smeken en tranen. Ik kende haar toen ze drie keer in het ziekenhuis lag, omdat ze had geprobeerd een einde aan haar leven te maken.

Ik was bij haar toen ze op haar trouwdag stilletjes in een hoekje zat en de tranen maar over haar wangen bleven lopen.

Haar ouders geloofden dat het hun taak was tegenover God om hun dochter te zien trouwen. ‘Je kan de volgende dag van hem scheiden,’ zeiden ze om haar over te halen. Maar Sophia zag het niet zoals zij.

Het is drie jaar na de trouwdag van Sophia. Ze volgt de Oeigoerse traditie om haar man en zijn familie tevreden te stellen. Bijna alles van haar oude leven, en wie ze toen was, is weg.

Ze zeggen dat onze ogen het raam naar onze ziel zijn. Als dat waar is, dan is het duidelijk dat…

Sophia’s ziel alle hoop kwijt is.

Bid voor de huwelijken die onder druk staan in China.

Bid voor de Oeigoeren die alle hoop verloren hebben.

* De Oeigoeren zijn een Turks volk uit de Chinese autonome regio Sinkiang (Xinjiang). Met ongeveer 8,82 miljoen (2003) personen vormen de Oeigoeren 45% van de bevolking van dit gebied. Het grootste deel van de Oeigoeren leeft in het Tarimbekken, het zuidelijk deel van de provincie en hun traditionele woongebied, waar zij met ruim 80% van de daar wonende bevolking nog steeds de meerderheid vormen.

Start typing and press Enter to search