50 jaar OMF Nederland – Wil Buitenweg

Van 1970 – 2005 was Wil Buitenweg werkzaam op de Filippijnen. Zij was een van de eerste die uitgezonden werd door OMF Nederland. Samen met Wil kijken we terug naar die tijd.

Hoe ben je met OMF Nederland in contact gekomen?
Een mevrouw, die ik vaag kende, kwam naar de Bijbelboot om hulp in te roepen voor de zondagsschool die zij leidde in de wijk De Pijp in Amsterdam. Ons gezin was net verhuisd naar een huis daar dichtbij dus was ik de aangewezen persoon om te gaan helpen. Deze mevrouw bleek Sonja van Benthem van de Bergh te zijn, de secretaresse van OMF (toen nog de Overzeese Zendingsgemeenschap genoemd). We leerden elkaar kennen en de zondagsschoolleiding kwam ook bij haar thuis. Daar stonden allerlei Engelse OMF boeken. Ik was al een jaar in Engeland geweest en wilde de boeken graag lezen om de taal bij te houden. In die tijd  hoorde ik Elly van der Linden een keer of vijf spreken tijdens haar verlof. Vind u het nog vreemd dat ik naar de Filippijnen ben geweest met OMF?  Zo is het gekomen.

Bij welk soort zendingswerk ben je betrokken geweest?
Uiteraard kwam de taalstudie eerst. Daarna in een kleine plaats oefenen, maar ik hielp al gauw weer bij het kinderwerk. Ik ben betrokken geweest bij Gemeente Stichting en Gemeente Opbouw in verschillende plaatsen. Met een collega mochten we ook samen een gemeente stichten.  Deze gemeente bestaat nog steeds.
De laatste 20 jaar ben ik betrokken geweest bij het onderwijs in de verschillende gemeenten. Soms na lange, vermoeiende busreizen van 12 uur, kwam ik moe bij de gemeente aan, maar de blijdschap van de mensen liet de moeheid verdwijnen. Ze waren altijd zo dankbaar en bovenal geïnteresseerd in  het onderwijs.

Terugkijkend op de tijd met OMF, wat is het mooiste dat God heeft gedaan, door jouw werk heen?
Hoe lang hebt u de tijd om dit te lezen?  Eerst wil ik zeggen dat het mijn leven enorm verrijkt heeft en daar ben ik God dankbaar voor.
Fredy kwam naar de zondagsschool. Moeder geloofde wel maar vader (nog) niet. Fredy groeide op en vroeg of hij misschien de dienst op zondag mocht leiden. Hij en de andere drie jonge mannen wisselden elkaar af. Daarna vroeg Fredy of hij ook eens mocht preken. Ook dat mocht. Hij trouwde met een Amerikaanse vrouw die een weeshuis runde. Daardoor kregen zij twee zoontjes, die later ook mee gegaan zijn naar Amerika. Fredy heeft zich daar verder bekwaamd en is nu dominee in een Filippijnse kerk in Amerika. Fredy, die nu Fred heet, is nog een keer terug geweest naar Manilla en wij hebben samen boodschappen gedaan, waarbij ik hem de weg  moest wijzen. We hadden fijne gesprekken en opeens werd ik zo blij om wat de Heer in Fredy zijn leven gedaan heeft. Het leek wel of mijn blijdschap uit mijn tenen kwam en helemaal door mijn hoofdhaar mijn lichaam verliet. Wat een zegen!

Op welke manier ben je nu nog betrokken bij het werk van OMF?  
Indirect! Natuurlijk heb ik vrienden onder oud-collega’s en contact met veel Filippino’s. En misschien wel  allerbelangrijkste betrokkenheid het gebed voor verschillende werkers van OMF.

Wat wens je OMF Nederland toe?
Gefeliciteerd met de mijlpaal van 50 jaar OMF Nederland. Gods onmisbare zegen, veel wijsheid, inzicht en fijngevoeligheid om te onderkennen wat belangrijk is.

Start typing and press Enter to search