8 november 2013: Super orkaan Haiyan (Yolanda) teistert de Filippijnen. Rukwinden met een snelheid van 350 km/uur beuken op het land. In België spreken we al van hevige rukwinden als ze een snelheid hebben van 80 km/uur.

8 november 2014: Wij zijn aanwezig bij de herdenkingsplechtigheid van dit drama in Tacloban. Elke hulporganisatie presenteert er zijn herop-bouwprogramma. Ook OMF heeft een standje, maar onder naam van SAFE. Vijf projecten worden voorgesteld: huizenbouw, botenmakerij, zeewier kwekerij, FAITH gardening (soort volkstuintjes) en drinkwater voorziening. Wij hebben al deze initiatieven kunnen bekijken en hebben actief meegewerkt aan de huizenbouw en FAITH gardening.

De kweek van zeewier is een activiteit die gepromoot werd voor de vrouwen. De investeringen zijn minimaal en qua arbeid komt het neer op een paar uur per dag. Ideaal dus voor huismoeders waarvan de kinderen naar school gaan. Door de verkoop van het zeewier kunnen ze wat extra geld verdienen. Ze hebben enkel een bootje nodig (maar dit konden ze krijgen van het boten project) en een aantal ankers, welke ter plaatse gemaakt werden van beton en oude autobanden. Verder nog want nylon koord en vlotters, maar lege flesjes van frisdrank kunnen hier uitstekend voor gebruikt worden. O ja, en je hebt natuurlijk ook veel “zee” nodig, maar daar is hier geen gebrek aan, want de Filipijnen bestaan uit meer dan 7000 eilandjes. Een bezoekje aan dit project heeft ons geleerd dat je met een minimum aan middelen, toch iets kan betekenen voor de lokale bevolking.

Omdat we nogal praktisch zijn aangelegd, kwam onze ervaring het best van pas in het huizenbouwproject. De eerste dagen moesten we ons nog wat inwerken en hebben we geholpen met het metsen van een septische put op de bouwwerf. De projectleider was echter van mening dat hij ons beter kon inzetten om het bouwproces te optimaliseren. Zo hebben we een aantal prototypes gemaakt van dakspanten om te kijken welk ontwerp het snelste te maken was. Het hele project omvatte 600 huisjes en elk huisje heeft 2 zulke spanten nodig. Dus een tijdswinst van 1 uur per spant, resulteert in 1200 uren (=150 mandagen) minder werk. Verder werden ook de lengte en breedte van de huisjes wat aangepast, zodat alle afmetingen overeenkwamen met veelvouden van 122 cm, wat juist de breedte is van een houten multiplex-plaat welke werd gebruikt om de muren en de vloeren af te werken. Buiten de verschillende technische aspecten was het ook een bijzondere ervaring om met de Filipijnse arbeiders samen te werken. We denken dat beide partijen (zij en wij) hebben kunnen aanvoelen dat iedereen talenten heeft die naar waarde moeten geschat worden.

FAITH gardening (Food Always In The Home) was een kolfje naar onze hand omdat we hierin ook wat ervaring hebben. Deze manier van tuinieren komt erop neer dat je organisch materiaal composteert vlak bij de gewassen zelf. Door de hoge temperatuur en vochtigheid is het mogelijk om een soort mini-composthoop tussen de rijen van de cultuurgewassen te realiseren. Hierdoor kan je op een kleine oppervlakte een hoge opbrengst verkrijgen. Aangezien het tuintje ook vlak bij het huisje is, kan je alles beter in de gaten houden. Je kan begieten, de rupsen wegnemen als ze er zijn, vraat van insecten onder controle houden en het onkruid op tijd wieden. Deze manier van tuinieren remt ook de zwerflandbouw af. (zwerflandbouw is een kleinschalige vorm van landbouw, waarbij een stuk grond één of enkele jaren gecultiveerd wordt, waarna het wordt verlaten om een nieuw stuk grond te ontginnen). We hebben dit principe aangeleerd, maar voor een landbouwproject zou je eigenlijk veel langer ter plaatse moeten blijven om een goede opvolging te verzekeren.

Maar naast deze praktische activiteiten was het ook enorm opbouwend voor ons innerlijk. Zo worstelden we bijvoorbeeld op een gegeven moment met de vraag of zulk een korte termijn zendingstrip wel een meerwaarde betekent voor het zendingsveld. Maar als je dan hoort dat de voorganger van de plaatselijke kerk onze instelling (wij gaan namelijk elk jaar naar zendelingen i.p.v. op vakantie te gaan) aanhaalt als voorbeeld om na te volgen, dan geeft dat je moed om dit te blijven doen. Je denkt natuurlijk: “Ja maar dit is niets voor mij”. Maar we raden je toch aan om deze optie eens te onderzoeken, want het is veel eenvoudiger dan je denkt. OMF België kan een gepast project voor je zoeken en geeft je ook de nodige begeleiding. De ontvangst van OMF Manila Filipijnen was buitengewoon. Je kan er gehuisvest worden in het gastenverblijf tegen een minimale kost. Onze gastvrouw, Anke, was zeer behulpzaam en spreekt zelfs Nederlands. Het financieel plaatje is minder dan 1000 euro, vliegticket inclusief. Hiervoor krijg je een maand lang een unieke ervaring in het zendingsveld. Kortom een reis met eeuwigheidswaarde, veel interessanter dan je reis naar Turkije of Tunesië. Wil je hier eens over praten? Neem dan gerust even contact op want we willen de weg die God met ons bewandelt met iedereen delen (karin.gebruers@hotmail.com).

Mark en Karin Van Der Flaas-Gebruers

safe-projecten
Safe projecten
boten-maken
Boten maken
huizen-bouwen
Huizen bouwen
Karin – Faith Gardening – 2
Faith Gardening

Start typing and press Enter to search