ID051-0724

Na uw missie reis

Als je denkt aan korte-termijn zendingsreizen, waar denk je dan aan? Lange vliegreizen, het buitenland ontdekken, de opwinding van nieuwe mensen te ontmoeten, het ervaren van een nieuwe cultuur en het uitproberen van nieuw voedsel. Maar, denkt u na over wat er gebeurt als het tijd is om thuis te komen?

Leren om op God te vertrouwen

Korte-termijn zendingsreizen hebben een manier om ons uit ons vertrouwde wereld te sleuren en ons in situaties te plaatsen die ons ertoe aanzetten om op een nieuwe manier op God te vertrouwen. We zien, proeven en ervaren nieuwe situaties die ons perspectief kunnen verbreden, onze kijk op de wereld kunnen uitdagen en ons een nieuwe manier van God kunnen laten zien die we voorheen niet kenden. Met al deze opwindende nieuwe herinneringen uit onze overzeese tijd is het verleidelijk om te geloven dat onze reis eindigt wanneer het vliegtuig landt.

Bij OMF hopen we dat niets minder waar is dan de waarheid.

Thuiskomen maakt deel uit van de reis

De tijd thuis net na een zendingsreis kan net zo rijk zijn als de tijd die je overzee hebt doorgebracht, omdat het een voortzetting is van je geloofsreis.

Het is een gelegenheid om na te denken over wat God heeft gedaan met je tijd op het veld en om te vragen hoe Hij wil dat je verder gaat met de dingen die je hebt geleerd. Maar net als in elk ander groeiseizoen kan de terugkeer naar thuis een zeer moeilijke tijd zijn.

Thuiskomen van een kortstondige zendingsreis is niet zoals elke dag thuiskomen van het werk of zelfs zoals thuiskomen van een vakantie. De realiteit is dat je een ander persoon bent dan degene die is vertrokken.

Drie antwoorden op de terugkeer naar huis na je zendingsreis, tips voor de aanpassingen, hoe je een zendingsreis moet debriefen, tips voor korte missies, thuiskomen van een kortstondige zendingsreis en tenslotte zending en emoties.

Hoewel je misschien enkele belangrijke momenten van impact van je tijd overzee herkent, ben je je misschien niet volledig bewust van de transformatie die je hebt meegemaakt. Bovendien verwachten vrienden en familie misschien niet de veranderingen die ze in jou zien.

Het navigeren door deze nieuwe dynamiek bij het opnieuw betreden van je thuiscultuur kan ervoor zorgen dat je op een paar manieren reageert:

De assimilator

Hoe mooi of traumatisch je reis ook was, het enige waar je aan kunt denken als dat vliegtuig landt, zijn alle dingen die je gemist hebt en hoe snel je weer met je vrienden kunt rondhangen. Als je wordt gevraagd hoe je reis is verlopen, kun je misschien een of twee verhalen delen, maar je kunt niet zeggen dat je korte reis nu iets met je leven te maken heeft.

De passie en verbondenheid die je ooit voelde voor de vriendschappen die je tijdens je reis hebt gesloten, voelt nu als elke andere verre herinnering. De urgentie om te bidden voor de dingen die je zag, verdwijnen langzaamaan. Je geest is bezig met je “echte leven” nu je terug bent. Zes maanden vanaf nu, is er geen bewijs in je leven van je overzeese ervaring.

De vervreemder

Je komt terug naar huis en het voelt niet langer als thuis. Je werd verliefd op de cultuur en ontwikkelde een diep gevoel van verbondenheid met de mensen terwijl je overzee was en opeens voel je je je niet meer thuis.

De mensen om je heen, zelfs je beste vrienden, kunnen zich niet voorstellen wat je gevoeld en ervaren hebt. Bovendien ben je ontzet dat ze zo gemakkelijk 20 euro kunnen uitgeven aan één maaltijd, terwijl de mensen met wie je net de hele zomer hebt doorgebracht, van minder dan 2 euro per dag moeten leven.

In de kerk begin je je af te vragen of ze echt van Jezus houden omdat hun aanbidding zo gewoontjes is en hun leven zo lauw lijkt. Niet in staat om de realiteit die je thuis ziet te verwerken, begin je je terug te trekken van de gemeenschappen waar je ooit deel van uitmaakte en je te isoleren.

De integrator

Je verwacht dat er wat spanning om de hoek komt kijken van alle veranderingen die je hebt meegemaakt, maar je vertrouwt erop dat God die spanning gebruikt om jou en de mensen om je heen op een nieuwe manier te laten groeien. Je realiseert je dat je thuis net zo veel op God moet vertrouwen als toen je volledig buiten je comfort zone was, en dat je alleen maar moeite hebt om eten in een andere taal te bestellen.

Als mensen vragen hoe je reis was, ben je niet alleen opgewonden om te vertellen hoe je zag dat God de harten van mensen over de hele wereld najaagde, maar je ziet de vraag als een kans om anderen te mobiliseren voor Gods koninkrijk. In de verwachting dat het leven thuis druk zal zijn, waardoor het gemakkelijk zal zijn om de overtuigingen die God op je hart heeft gelegd te vergeten, maak je opzettelijk veranderingen in je leven om de behoeften van de onbereikten een passie en prioriteit te houden.

5 Tips voor na je zendingsreis

De meeste mensen zullen deze drie aspecten waarschijnlijk alle drie op een bepaald moment van hun terugkeer naar hun land van herkomst ervaren, maar we willen integratie zien gebeuren als gevolg van een kortstondige ervaring met missies. Hier zijn vijf tips voor een vlotte herintreding.

  • Wees je ervan bewust. Je bewust zijn van hoe je je voelt en reageren op je herintrede kan veel betekenen. Bepalen hoe je reageert kan je informeren over hoe je moet bidden en hoe je anderen kunt uitnodigen voor je reis.
  • Vergeet niet dat een goed einde begint met een goed begin. Voordat je zelfs maar op het vliegtuig stapt, vraag je ten minste één persoon om opzettelijk met je mee te lopen in het proces van weer thuiskomen en aanpassen. Geef ze toestemming om je moeilijke vragen te stellen en houd je verantwoordelijk voor wat God je leert.
  • Maak tijd vrij voor een debriefing. Vaak is de verleiding groot om al je vakantietijd of zomervakantie in het buitenland op te gebruiken om zoveel mogelijk tijd op het veld door te brengen. Maar je korte termijnreis gaat niet in de eerste plaats over wat je aan het doen was, maar eerder over wat God aan het doen is. Plan in de ruimte voor een debriefing om terug te kijken en meer in detail te zien wat God in en door je leven heeft gedaan en nog steeds doet. Besef ook dat debriefing en verwerking van je ervaring in de loop van een paar maanden in verschillende gesprekken kan plaatsvinden.
  • Lees je reis opnieuw. Breng tijd door met het lezen van je aantekeningen die je vanuit je tijd op het veld hebt geschreven en vraag God om je eraan te herinneren wat Hij je leerde.
  • Besteed tijd aan het nadenken over hoe je de vraag “hoe was je reis” moet beantwoorden, op een manier die uitnodigt tot meer conversatie. Het delen van je ervaring kan een geweldige gelegenheid zijn om te mobiliseren en te delen over wat God overal ter wereld doet.
    De tijd terug naar thuis en aanpassen is een belangrijke periode waar God blij is om te gaan zien hoe jij Hem kan volgen. We moedigen je aan om deze reis niet alleen te lopen, maar anderen uit te nodigen in het verhaal dat God heeft geschreven.

Door Katie Fisher

afbeelding5

Start typing and press Enter to search