Sattha 2013 – Soccer4Jesus – God’s love for Thai people – play soccer, teach English. Connect and reach out

Nooit gedacht dat ik mijn liefde voor voetbal kon combineren met mijn passie voor Jezus bekend te maken. Het kan dus en is mogelijk via het Soccer4Jesus project in Centraal-Thailand. Een onvergetelijke ervaring waarin je temidden van een superinternationaal team de gelegenheid krijgt om het evangelie op een leuke en creatieve manier te brengen naar de Thaise jeugd en bevolking..

Of je nu een jongen of een meisje bent, of je nu de nieuwe david beckham bent of een redelijk laag voetbalniveau hebt is niet zo superbelangrijk maar wel je ingesteldheid om samen met andere christen jongeren je te engageren voor een drie weken durende rollercoaster van blijheid, eensgezindheid, samenhorigheid, opwekking, megaplezier en unieke ervaringen die je nergens anders kunt meemaken op zo een korte tijd !

Een voorbeeld: je getuigenis kunnen geven aan een lokale gemeenschap, een dienst mee leiden, mee opwekkingliederen uit volle borst zingen, een hele school in vervoering brengen, honderden kinderen intens blij maken en laten lachen, deel uit maken van een nieuwe groep met nieuwe vriendschappen tot resultaat, je luxeleven achterlaten voor nieuwe grenzverleggende dingen die je geloof en vertrouwen in de Heer versterken, en nog zoveel meer….Dit is maar een greep uit hetgeen je krijgt door deel te nemen aan deze zendingsreis.

Voetbal is het centrale thema, of de rode voetbal doorheen dit alles. Het is immens populair en brengt mensen bij elkaar in Thailand. Ideaal dus om hiervan gebruik te maken. Bij voetbal is het de gewoonte om te winnen en zeker in West-Europa! In het begin waren we dan ook allemaal gebrand om te scoren en de match te winnen. De eerste match was gedaan en ik had een baaldag achter de rug. Bijna alles wat ik deed was fout. Ik was geen aanwinst integendeel ik hielp de tegenstander meer dan mijn eigen team J Ook hadden we door dat we niet op mekaar waren ingespeeld en dat er een verschil in niveau en conditie was. Ook het positiespel en de culturele achtergrond en talenbarrières zorgden ervoor dat we heel verschillend speelden en dat we tijd nodig hadden om één team te worden.

Naarmate we mekaar beter kenden en we mekaars vreemde eigenheden en cultuurgewoontes leerden appreciëren en het vreemde weg was werden we meer en meer gelijkvormig en lukte het ons om niet alleen beter te spelen maar ook meer om Jezus in onze voetbalhouding te weerspiegelen. De fairplay was herboren en competitiedriften ebden weg. De liefde voor elkaar was één met Christus en zo werd de tegenstander en het publiek aangeraakt door deze gekke internationals die allemaal zo aan mekaar hingen als 1 grote familie. We zorgden voor mekaar en de zwakken en geblesseerden werden gedragen en gesteund. We wonnen nog matchen maar verloren de meesten maar dat was niet het doel ! Richting de harten van de tegenstanders en de supporters die bestonden uit schoolkinderen of uit mensen komende uit de omringende lokale buurten en gemeenschappen werden voetbals vol passie met Jezus afgevuurd. Scoren kreeg een dubbele betekenis.

Tijdens de matchen werden allerhande evangelische flyers voor groot en klein rondgedeeld ter promotie. Dus zowel op als naast het veld waren we actief. Ook achteraf zochten we de tegenstanders op met een persoonlijke boekje, flyer,cd of dvd in de hand om hen te bedanken en hen uit te dagen om samen met onze Heer Christus op het voetbalveld van het leven te staan en ook Hem aan te nemen en ook te gaan scoren met het eeuwige leven als ultieme goal en prijs in de kijker !

De taallessen in de scholen en de bezoeken aan de lokale kerken en het gezamenlijk doen van activiteiten met de lokale jonge christenen werden een heel speciale afwisseling met het voetbalprogramma. Wil je zelf proeven van dit pittig Thais avontuur ? Meld je aan en trek erop uit.

Tim Dooms
Heverlee-Leuven

 

Start typing and press Enter to search