Stap uit je boot

Als je een vakantie nuttig wil invullen, raden we je aan om eens bij een zendeling op bezoek te gaan en de handen uit de mouwen te steken. Het verruimt niet alleen je culturele en maatschappelijke kennis, maar je krijgt ook een betere kijk op evangeliseren. Zo hebben wij het als koppel tenminste ervaren toen we eind 2010 voor een maand naar het Noorden van Thailand zijn gegaan om daar te gaan leven onder de lokale bevolking, de Karèn. Gelukkig was alles vooraf goed gepland door OMF, zodat we daar goed werden opgevangen door een Nederlands zendingspaar, Rien en Maaike De Bel met hun 2 kinderen, Josje en Alexander.

In het begin is het wel even wennen, maar al gauw waren we ingeburgerd en konden we nuttig werk verrichten. Vooral voor een aantal kleinere projecten kwam onze hulp goed van pas. Zo hebben we praktisch ervaren wat er allemaal komt kijken bij de koffie-oogst en het hele verwerkingsproces. We kunnen je verzekeren dat er heel wat arbeid nodig is alvorens je een heerlijke kopje koffie op je ontbijttafel staat. (even ter info: er is 2.5 kg bessen nodig om te komen to een pakje koffie van  250 gram) Ook het maken van de jam van lokale vruchten (passievrucht, roselle, guava,…) en pindakaas kent voor ons geen geheimen meer. Onze kennis van landbouw en biologie was vooral nuttig bij het opzetten van een kleinschalige viskwekerij proefproject waarbij op de waterfilter groenten konden gekweekt worden (aquaponic). De kleine serre werd ook grondig geherstructureerd en een deel van de irrigatie opnieuw aangelegd. Mijn vrouw heeft ook nog bijgedragen bij de verzorging van wonden bij de lokale bevolking. Eigenlijk zijn er teveel taken verricht om ze allemaal op te noemen.

Voor Rien en Maaike was het ook een geweldige tijd. De kinderen hebben we wat bijles kunnen geven in scheikunde en fysica. Maar ook op geestelijk vlak was het een zegening. Elke morgen om 7.00 was er een korte Bijbelstudie in familiekring. Mee naar een dienst gaan waar een deel van de collecte bestaat uit groenten en fruit die per opbod verkocht worden is een aparte ervaring. Achteraf waren er getuigenissen in afzonderlijke vrouwen en mannen groepen. De getuigenis van mijn vrouw moet wel bijzonder hebben aangesproken, want er zijn achteraf nog vele positieve reacties op geweest. Ons gastgezin heeft ons ook vele culturele informatie bijgebracht. Zo is officieel het Boeddhisme de grootste godsdienst, maar eigenlijk is er nog enorm veel geestenverering (animisme). Dit gaat soms gepaard met grote festiviteiten waarbij bijvoorbeeld kleine warme luchtballonnen in de lucht gelaten worden of vlotjes met orchideeën (de bloem van Thailand) op de rivier gezet worden om de geesten te bedanken en gunstig te stemmen. Dit feest noemt Loi-Krathong en is vrij algemeen bekend. Een bezoek aan een tempel stond ook op het programma. Hier werd het vooral duidelijk dat mensen zoekende zijn en het evangelie nog lang niet overal bekend is. Maar we hebben ook geleerd dat evangeliseren een werk van lange adem is. Rien en Maaike zijn reeds 25 jaar in het veld en zien nu dat plaatselijke evangelische kerken autonoom kunnen bestaan. Een zekere standvastigheid is dus onontbeerlijk. Daarbij komt ook dat je de inlandse taal moet kunnen spreken en begrijpen, iets wat voor de Thaïse taal en het Karèn toch rap een paar jaar in beslag neemt. Tijdens een kortverblijf moet je je dus behelpen met vertalers, een taak die de kinderen uitstekend op zich hebben genomen.

We zouden nog bladzijden lang kunnen vertellen over deze trip, maar het zal nooit kunnen weerspiegelen wat we ervaren hebben. Als je echt meer wil weten kan je ons contacteren op karin.gebruers@hotmail.com, komen graag bij jullie thuis of in je gemeente langs voor een presentatie. Maar misschien is het ook aan jou om deze stap te zetten. Ons project noemde trouwens niet voor niets “STAP UIT JE BOOT” en we kunnen je verzekeren dat God ons geholpen heeft en de hemel is opgegaan.

Mark & Karin Van Der Flaas
Uit de Evangelische gemeente Herentals

Onze eindbestemming 

Taalbarrières overwinnen

Water is kostbaar 

Verstikt raken in twijfel

1542034
6300884_orig
9345480_orig
7027024

Start typing and press Enter to search